Boek ‘Erfgooiers’

Boek ‘Erfgooiers’

Boek ‘Erfgooiers’

Voor de Stichting Stad en Lande van Gooiland mocht ik – in samenwerking met tekstschrijver en erfgooiersdeskundige Anton Kos – een handzaam en prettig leesbaar boek over de duizendjarige geschiedenis van de erfgooiers ontwerpen en realiseren. Het boek is verkrijgbaar bij diverse boekhandels en Historische Kringen in het Gooi of via mail bij de Stichting Stad en Lande van Gooiland.

In het boek ‘ERFGOOIERS – Stad en Lande van Gooiland’ komt de unieke geschiedenis van de erfgooiers aan bod. Waar ze vandaan kwamen, wie en wat erfgooiers waren, met welke problemen ze te kampen hadden, hoe ze die oplosten. Het is een verhaal van toen, nu en straks, want ex-erfgooiers en hun nazaten voelen zich nog steeds verwant aan elkaar en aan de streek.

Om hun gebruiksrechten te beschermen én opdat alleen erfgooiers die uitoefenden, richtten zij een agrarische belangenorganisatie op: Stad en Lande van Gooiland. Die naam verwees naar de stad Naarden en de dorpen Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen en Laren. Tot diep in de twintigste eeuw bleef de erfgooiersorganisatie overeind, maar onder druk van woningnood en door het afnemende boerenbedrijf kwam er uiteindelijk een eind aan. De huidige Stichting Stad en Lande van Gooiland heeft als doelstelling de geschiedenis van de erfgooiers levend te houden.