Het dorp, de oorlog, de mensen

Het dorp, de oorlog, de mensen

Het dorp, de oorlog, de mensen

Het boek ‘Het dorp, de oorlog, de mensen’ portretteert een aantal tijdens de Tweede Wereldoorlog in Laren wonende mensen en de keuzes die ze maken. Ben je voor of tegen de moffen, ga je in het verzet of kijk je lijdzaam toe. Een principiële houding aannemen of opportunistisch handelen? ‘Goed’, ‘fout’ of ‘grijs’?

Het boek beschrijft de levens van zeven hoofpersonen. BN’er Henri Polak waarschuwt al in de jaren dertig tegen het nazisme. Politicus Obbondus Sikkens, wethouder in Laren en daarna burgemeester van Oegstgeest, kiest voor de NSB. De van oorsprong Canadese Mona Parsons gaat in het verzet. Lizzy Breman, vrouw van de schilder Co Breman, legt oecumenische verbindingen. Onderwijzeres Ria van Dijk waagt zich in het hol van de NSB-leeuw. Wiskundige Roland Weitzenböck kiest de Duitse kant. De Duitser Albert Schlösser ontpopt zich als verzetsheld. De verhalen, die zich ten dele in Laren afspelen, laten zien hoe karakter en omstandigheden een beslissende invloed hebben en bepalen waar de hoofdpersonen staan in de mondiale krachtmeting waarin Nederland wordt meegesleurd. 

Vers van de pers kwamen de auteurs – Ineke Hilhorst & Teun Koetsier – het boek op 20 april persoonlijk bij mij afgeven. Op gepaste afstand vanwege de coronacrisis.

Het boek is bij de lokale boekhandels en via Bol.com te koop.

Gesigneerd exemplaar.